Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Célunk, hogy egyáltalán ne legyen daganatos gyermek

2013.03.20. 12:41 Daganatos.hu Alapítvány

Miért fontosak a kutatások? 

Gyakran meg sem halljuk, ha az egészségügyben jó dolgok történnek. A különböző kutatásokról a nagy átlag semmit sem tud, legfeljebb azt, hogy sokba kerül. Pedig a magyar orvosok okosak, ügyesek és bátrak! Ezt bizonyítja az a kutatás is, melyet a Heim Pál Gyermekkórház Központi Laboratóriumában végeztek. A nemzetközileg is egyedülálló tumormarker-kutatás lényege, hogy a jövőben kimutatható legyen egyetlen vérvétellel: van-e, illetve kialakulóban van-e daganatos betegség a gyermek szervezetében. A gond csak az, hogy ezekre a kutatásokra általában nincs pénz.

A Daganatos.hu Alapítvány ezért állt a kezdeményezés élére, hisz célunk, hogy minél korábbi stádiumban, minél pontosabb diagnózist állíthassanak fel az orvosok. Így lehet igazán hatékony kezelést előírni.

A tumormarker az az anyag, amelynek koncentrációja összefüggésben van valamilyen daganat jelenlétével vagy kifejlődésével. Ezek meghatározása lényeges szerepet játszik az onkológiai betegellátásban, vérmintából kimutatható. A felnőttek ellátásában már jó ideje alkalmazzák a tumormarker-vizsgálatot, de a gyermekek esetében korcsoportonként és nemenként is eltérőek az egyes paraméterek normál értékei, melyeket az orvostudomány még nem is határozott meg. Ezt valósította meg a kutatás: a Timidin kináz nevű tumormarker referencia intervallumot a gyermekek neme, és korcsoportja szerint.

A laboratóriumban a különböző korcsoportokban 40 fiú és 40 lány vérmintáit elemezték – összesen csaknem 2000-et. A nem daganatos gyerekek vérének vizsgálatával tudták meghatározni, hogy egy-egy életszakaszban milyenek a normál paraméterek. Vagyis a kutatás azért volt fontos, mert eddig a kórházak egyáltalán nem rendelkeztek olyan gyermekekre vonatkozó adatokkal, amelyekhez viszonyítani tudtak volna. A normál értékek meghatározása teljesen egyedülálló, ezzel valóban könnyebb a korai diagnózis felállítása és a megfelelő nyomon követés is. A korai felismerés pedig jelentősen javítja a kicsik gyógyulási esélyeit.

Az orvostudományban gyakran állatkísérletekkel tesznek igazán nagy lépéseket előre egy-egy betegség kezelésében, gyógyításában. Ám a tumormarker kutatásban a vérminták nem helyettesíthetők, sőt a pontos értékek meghatározásához nagyon fontos a korosztály és nemek szerinti csoportosítás is. Ezért vett igénybe nagyon sok időt, illetve a vizsgálatok is jelentős anyagi forrást igényeltek.

Dr. Rimanóczy Éva, a Heim Pál Gyermekkórház Központi Laboratórium osztályvezető főorvosa és dr. Schuman Ádám okleveles vegyész és biotechnológiai mérnök vezette a kutatást, melyhez a Daganatos.hu Alapítvány 30 millió forinttal járult hozzá. Ezt a szervezet a felajánlott adó 1%-okból tudta finanszírozni.

Az eredmények szerint egyszerűbben és sokkal korábbi stádiumban kimutatható a daganatos megbetegedés gyermekkorban, persze ezzel még nem kerülhetők el a további vizsgálatok a pontos diagnózis felállításához.

Annyi bizonyos, hogy a kutatás eddigi eredményeit immár gyakorlatban is alkalmazhatják a SOTE-n és a Heim Pál Gyermekkórházban is, mivel alapítványunk a mérésekhez szükséges laborgépeket is megvette a két kórháznak. Ezek azok az eszközök, melyekre az alapítványok, támogatók nélkül nem lenne pénze a kórházaknak, hisz az állami finanszírozásból nem tudnak megspórolni 30-60 millió forintokat. Alapítványunk számára azonban nagyon fontos a kutatás és a vizsgálatok is, hisz így jelentősen javulhat a daganatos és leukémiás gyermekek körében a teljesen felépültek aránya. 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás daganatos alapítvány adó 1% adó 1 százalék gyermekekért daganatos.hu tumormarker

A bejegyzés trackback címe:

https://ado-1szazalek.blog.hu/api/trackback/id/tr905150062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása