Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Steril szoba: hogyan, miért és kiknek ajánlott?

2013.04.22. 14:06 Daganatos.hu Alapítvány

Az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált a „steril szoba” kifejezés használata a médiában, de vajon tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelent ez?

 Steril szobára azoknak a gyermekeknek (adott esetben felnőtteknek is) szükségük van, akiknek az immunrendszere a gyógykezelések, beavatkozások során legyengült. Ilyen kezelés lehet a kemoterápia, sugárkezelés, vagy a csontvelő- és egyéb szervi transzplantáció is.

 A kezelések után gyakran hónapokig tart a lábadozás, ezidő alatt a gyerekeknek a külvilággal sem szabad érintkezni, hisz az immunrendszerük nélkül védtelenek, így a legártalmatlanabbnak tűnő baktérium vagy vírus számukra végzetes lehet.  Ezért kell odahaza steril környezetet kialakítani.

Egy mondatban: csíramentes környezetet kell biztosítani a lábadozó gyermek számára. A kivitelezésnél nagyon sok apró részletre kell odafigyelni:

 -          A beteg gyermek szobája legyen jól elkülönített, azon keresztül ne közlekedjen a család többi tagja.

-          Az épület falazata ne legyen dohos, nyirkos, penészes.

-          A szobát olyan speciális (lehetőleg teflon ) alapú festékkel, bevonattal kell kimázolni, melyet napi szinten tisztíthatnak speciális, szerencsésebb esetben vegyszermentes tisztítószerekkel.

-          A padló burkolata szintén könnyen tisztítható felület legyen, nem lehet padlószőnyeg, vagy barázdás felületű burkolat, amiben könnyen megtapad a szennyeződés.

-          A bútorok kiválasztásánál a természetes alapanyagra, a sima felületre és a könnyű tisztíthatóságra kell odafigyelni – így tehát inkább zárt szekrények legyenek a beteg gyermek szobájában és ne polcok.

-          Lehetőség szerint a szoba nyílászárói hermetikusan zárhatóak, így a többi helységtől jól elkülöníthetőek legyenek.

-          A gyermek antibakteriális matracon aludjon és cserélhető, könnyen,  magas hőfokon tisztítható huzat, ágyneműt kapjon

-          A szoba lehetőség szerint légtisztító berendezéssel legyen ellátva.

-          A szobában plüss játékokat vagy bármi olyan használati eszközt, ami könnyen telítődhet porral , ne tároljanak

-          Lehetőség szerint a beteg gyermek szobájába a család többi tagja és a látogatók is maszkban, gumikesztyűben, és lábvédő zacskóban tartózkodjanak

-          Érdemes a beteg gyermek ruháit a család többi tagjának ruháitól elkülönítve mosni, de ha ez nem mindig megoldható, akkor a beteg gyermek ruháit vasalással is lehet fertőtleníteni.

-          Ha van rá lehetőség, akkor egy külön fürdőszoba fenntartása a beteg gyermek számára sokat segíthet, ha nincs, akkor a közösen használt helyiségeket is naponta kell fertőtleníteni.

 A steril szobába csak fertőtlenítést követően kerüljenek be a játékok, laptopok, egyéb eszközök. 

Az utóbbi években m i is építettünk ki az adó 1 százalék bevételeknek köszönhetően steril szobákat daganatos, és leukémiás gyermekek otthonában.

A steril szobákról készült riportokat megtalálhatjátok weboldalunkon: www.daganatos.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás daganatos alapítvány gyermekek adó 1 százalék leukémiás gyermekekért daganatos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ado-1szazalek.blog.hu/api/trackback/id/tr915239130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása